Dag 14: Legge titler på lenker

Hele Internett dreier seg om lenker, derfor skulle man tro at flere mennesker visste om title-atributtet, men jeg ser det sjeldent. For de som ikke vet det, alle lenker kan ha en tittel, spesifisert med title-atributtet til <a>-taggen. Dette er i tillegg til hvilke som helst lenketekst du spesifiserer. Tittelen til en lenke vises som regel som et verktøytips i visuelle nettlesere, men den kan bli presentert i ikke-visuelle nettlesere også.

Ikke alle lenker burde ha titler. Hvis lenketeksten er navnet på en artikkel, ikke legg til en tittel; lenketeksten er i seg selv beskrivende nok. Men hvis du leser lenketeksten for seg selv, utenfor tekstsammenhengen, og ikke kan forestille deg hva den peker til, legg til en tittel.

Hvem har nytte av det?

 1. Anne har nytte av det. JAWS har mulighet til å lese tittelen til en lenke sammen med lenketeksten. (Denne muligheten er ikke valgt som standard. For å aktivere den, presser Anne INSERT+V for å bringe opp JAWS dialogvindu for ordrikhet-valg, så forandrer hun «Tekstlenker ordrikhet» til «Alt tagg eller tittel».)
 2. Jørgen har nytte av det. Når han flytter pekeren sin over en lenke i Opera, viser den tittelen til lenken i statusfeltet og som et verktøytips. Dette lar ham bestemme hvorvidt han ønsker å bruke verdifull båndbredde til å følge lenken.
 3. Lillian har nytte av det. Når hun flytter sin peker over lenken i Internet Explorer, viser den tittelen til lenken som et verktøytips.
 4. Marius har nytte av det. Når Marius trykker «l», viser Lynx en liste over lenker på den aktuelle siden. Listen inkluderer tittelen til hver lenke, hvis det finnes noen.

Hvordan gjøre det

På hver lenke som lenketeksten i seg selv ikke er tilstrekkelig for at leseren kan avgjøre hvorvidt han/hun ønsker å klikke på lenken, legg til et title-atributt. Eksempler:

 1. På min navigasjonsliste, har jeg en lenke til statistikksiden min. Lenketeksten er helt enkelt Statistikk, men title-atributtet gir ytterligere informasjon:

  <a title="henvisninger og annen besøksstatistikk" href="/stats/">Statistikk</a>

 2. På navigasjonslisten min, har jeg en lenke til min bok, Dive Into Python, som ser slik ut:

  <a title="Gratis Python-bok for erfarne programmerere" href="http://diveintopython.org/">Dive Into Python</a>

 3. Når jeg lenker til en artikkel og bruker en frase i en setning, så prøver jeg å bruke title-atributtet til å gi identifiserende informasjon om lenken, slikt som artikkel-tittelen eller en omtale. For eksempel, gårsdagens tips inkludert i denne setningen:

  Hvorfor er det et problem? Fordi <a title="TheCounter.com statistikk over anvendelsen av Javascript i nettlesere, april 2002" href="http://www.thecounter.com/stats/2002/April/javas.php">11% av internett-brukerne ikke bruker Javascript</a> av en eller annen grunn, inkludert mange handikappede brukere som nettleserne til enkelt og greit ikke støtter det.

  Det blir vist som dette:

  Hvorfor er det et problem? Fordi 11% av internett-brukerne ikke bruker Javascript av en eller annen grunn, inkludert mange handikappede brukere som nettleserne til enkelt og greit ikke støtter det.

Ikke gå helt berserk med title-atributtet. Alt med moderasjon.

Les mer