Dag 17: Definere bokstavord

Jeg brukte 50 bokstavord og forkortelser i min egen weblogg sist måned: ADA, ALT, AOL, API, CGI, CMS, CSS, CTRL, DMV, DNS, DTD, EFF, FAQ, FSF, GFDL, GIA, GPL, HTML, IE, IIRC, IIS, IO, KB, KDE, LONGDESC, MB, MSDN, MSN, MT, Mac, NC, OPML, P2P, PGDN, PGUP, PBS, PDF, PONUR, RSS, RU, SOAP, SSN, TDD, US, VNC, W3C, WCAG, WYSIWYG, Win, XHTML, og XML.

Hvis du gjenkjenner alle 50, gratulerer; du har en lang og fremgangsrik fremtid som teknisk redaktør. Hvis ikke, så vil du sette pris på den kjensgjerningen at jeg har definert hver av dem med <acronym>-taggen. Hold musepekeren over hvert bokstavord for å se hva det står for. Dette virker i alle moderne nettlesere, og det er harmløst i Netscape 4.

Du burde definere et bokstavord hver gang du bruker det, eller i det minste én gang per innlegg.

Hvem har nytte av det?

  1. Jørgen har nytte av det. Når Jørgen holder musepekeren sin over et bokstavord, viser Opera bokstavordets tittel som et verktøytips.
  2. Knut har nytte av det. Mozilla går enda lenger, og viser automatisk bokstavord med en prikket understreking. Når Knut holder pekeren sin over bokstavordet, forandrer Mozilla pekeren til en peker + spørsmålstegn, og viser så bokstavordets tittel som et verktøytips. (Du kan overstyre denne standard-oppførselen med cascading style sheets, eller bruke CSS til å få en lignende effekt i andre nettlesere.)
  3. Google har nytte av det. Google indekserer bokstavordets tittel så vel som selve bokstavordet, så folk kan finne nettstedet ditt uavhengig av om de søker etter bokstavordet eller den oversatte beskrivelsen.
  4. Jeg kunne ønske jeg kunne si at Anne har nytte av det, men det gjør hun ikke. Verken JAWS eller noen av de andre skjermleserene på markedet støtter i skrivende stund lesing av titlene til bokstavord. Jeg håper at de en vakker dag vil gjøre det, og da vil du ha et forsprang i spillet.

Hvordan gjøre det

Første gangen du bruker et bokstavord, merk det opp med <acronym>-taggen, slik:

<acronym title="cascading style sheets">CSS</acronym>

Radio-brukere kan automatisere denne (markupen) ved å bruke snarveier. Fra Radio hjemmesiden din, klikk på «Snarveier» i hovednavigasjonsmenyen, definer så bokstavordene du bruker ofte. For eksempel:

Navn: CSS

Verdi: <acronym title="cascading style sheets">CSS</acronym>

(Husk på og forandre input type fra «WYSIWYG» til «Kilde» slik at du kan skrive HTML-en direkte.)

Da, i innlegget ditt, skriv enkelt og greit "CSS" (med anførselstegn), og Radio vil oversette det med acronym-taggen og tittelen, akkurat som du definerte det.

Hvordan gjøre det: Cascading style sheets

Som en tilleggsbonus, så kan du forandre utseende til alle dine bokstavord ved å bruke cascading style sheets. Dette virker i alle verktøy, ikke bare i Radio. Her er regelen jeg bruker til å produsere den prikkete understrekingen i alle nettlesere (ikke bare Mozilla):

acronym {
  border-bottom: 1px dotted black;
}

Og som en ekstra bonus, dette er regelen jeg bruker i mitt utskrifts-stilark til å automatisk skrive ut beskrivelsen av bokstavordene mine når mine nettsider blir skrevet ut. (Dette fungerer kun når det blir skrevet ut fra Mozilla eller Opera, men det er harmløst i andre nettlesere.)

acronym:after {
  content: " (" attr(title) ")";
}

Les mer

Har du brukt bokstavord uten å vite hva de betyr? Slå de opp.

Etterord

Flere markup-besatte guru-kolleger har helt riktig påpekt at det er en <abbr>-tagg til forkortelser. Dessverre, ingen versjoner av Internet Explorer til Windows støtter det; ingen verktøytips vises i det hele tatt. Bruk <acronym>.