Dag 7: Å fastsette språket ditt

Du vet hvilket språk du skriver med, så fortell det til brukerne dine ... og programvaren deres.

Hvem har nytte av det?

 1. Anne har nytte av det. Skjermleserprogrammet hennes (JAWS) må vite hvilket språk sidene dine er skrevet i for å kunne uttale ordene riktig når den leser opp teksten på sidene. Hvis du ikke opplyser om hvilket språk du bruker vil JAWS prøve å gjette, og den kan gjette feil, særlig hvis du siterer kildekode eller annet ikke-språklig innhold.
 2. Google har nytte av det, selv om du skriver på engelsk, men spesielt hvis du bruker et annet språk. Ifølge Google Zeitgeist søker 50% av Google-brukerne på andre språk enn engelsk, og mange av disse setter Google-innstillingene sine slik at det bare søkes etter sider med bestemte språk. Googles algoritmer for å gjette språk er bedre enn de fleste, men hvorfor gjøre jobben til Google vanskeligere enn nødvendig?

Hvordan gjøre det

Først må du finne den riktige to-bokstavskoden for språket du bruker. Koden for norsk er «no», koden for engelsk er «en», fransk er «fr» og koden for tysk er «de». Bruker du et annet språk kan du finne språkkoden din her. Kodene skiller ikke mellom små og store bokstaver.

Nå kan du sette inn språkkoden din i <html>-taggen. Nøyaktig hvordan dette gjøres er avhengig av hvilken HTML-versjon du bruker. Se på DOCTYPE-en din og gjør deretter en av de følgende:

 1. Hvis du bruker en (hvilken som helst) variant av HTML 4, endre <html>-taggen din til dette (bytt ut koden med den riktige for språket du skriver dersom det ikke er norsk):

  <html lang="no">

 2. Hvis du bruker en variant av XHTML 1.0, endre <html>-taggen til dette (endre om nødvendig språkkoden begge stedene):

  <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="no" xml:lang="no">

 3. Hvis du bruker XHTML 1.1, <html>-taggen til dette (igjen, endre språkkoden hvis du ikke skriver på norsk):

  <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="no">

Som med DOCTYPE, bør du oppgi hvilket språk du bruker på hver side i nettstedet ditt.

En liten tilleggsopplysning: Hvis du bruker mer enn ett språk på en side, kan du spesifisere språket for enkelte elementer. Hvis du for eksempel har en webside som bruker HTML 4 og hovedsaklig er skrevet på norsk, men siterer en engelsk artikkel, kan du merke det opp slik:

<html lang="no">
 ...
 <blockquote lang="en">
  ...
 </blockquote>

Les mer